היי היי,
נתחיל עם קצת throwback.
כשהתחלתי להרצות על הערכות שווי באוניברסיטה העברית (בצוותא עם אחד משותפיי לכתיבת הספר, ניר יוסף), היה לי רעיון לשלב בתחילת כל הרצאה סיפור שמתקשר לנושא הקורס. רציתי לחבר את הסטודנטים ליופי של הערכות שווי כנקודת מפגש של תיאוריה מימונית, חשבונאות ופרקטיקה משוק ההון. ההשראה לכך הייתה האקסלים ש-Damodaran היה נוהג לפרסם, משהו שהיה מאוד נדיר בזמנו (ואולי עדיין, לא יודע). בכל אופן, המעשייה שבחרתי לפתוח אתה את הקורס עסקה בשורט של ביל אקמן על הרבלייף, סאגה שלעניות דעתי הייתה אפית ואחד הסיפורים המרתקים של העשור הקודם בשוק ההון. היה שם הכל: גיבור כחול-עיניים נלחם בענקית מזון שלטענתו נוקטת בטקטיקות של שיווק פרמידה (או: MLM), עם הימור שורט של מיליארד דולר והרבה מאמצים לוביסטיים, כשלפתע מגיח קארל אייקן האייקוני (חח) עם הימור נגדי ורכישה של 13% מהרבלייף. התחלתי ללוות את ההתרחשויות ב-2012 ועדכנתי את המצגת מדי שנה עם ההתפתחויות שקרו מפעם לפעם. הגרסה האחרונה כאן. מוסר ההשכל היה שהערכות שווי, על אף ה"מדעיות" שלה, היא בסוף ענף של מדעי החברה, לא מדעים מדויקים; אין אמת אחת ומוחלטת, הנה תראו – אפילו שני האנשים החכמים והמצליחים האלה לא מצליחים להחליט על שווייה של הרבלייף – אפס או כמה מיליארדים.
אז למה אני משתף זאת היום? כי אתמול, עשור לאחר שפתח את פוזיציית השורט שלו נגד הרבלייף, ביל אקמן צייץ בכנות נהדרת על השתלשלות האירועים מההתחלה ועד הסוף (בלי ספוילרים!). סוחרים בשוק, במידה והם עושים מדי פעם שימוש בשורט, יכולים לדעתי ללמוד לא מעט מהציוץ הזה. עבורי, ה-takeaway הוא אחר: בעוד שאני הייתי מרוכז בפן הכלכלי של המאבק בין שניהם, מסתבר שפספסתי את העיקר. המאבק בין שניהם לא היה על האם הרבלייף היא הונאת פירמידה, אלא האם ה-FTC חושב כך וגם יפעל בנושא. כלומר, לא כלכלה – פוליטיקה. אקמן סבר שכן, אייקן סבר שלא.
בכל אופן, זה העלה לי קצת נוסטלגיה והחזיר אותי לימי BuySideMetrics ז"ל. נחמד לראות בתגובות שהסיפור נגע בעוד אנשים.
צייצתי קצת על לשכות/מערכות שכר שפועלות בארה"ב כי רציתי לעזור לאילון עם להביא טראפיק. עוד בלינקים: לינק לאקסל עם הנתונים שאספתי ולינק לחוסר פרגון משווע. אגב, אני באמצע פרק של גיקונומי עם עינת גז מפאפאיה והוא ממש טוב!
אני מודה שאף פעם לא התחברתי ל-Healthcare, אבל אם אתם כן – זו כנראה קריאה חובה. בכלל, אחד הבלוגים הטובים שיש לי לקרוא בשנים האחרונות. לא לפספס את הפוסט הנפלא על הרגולציה שהולידה הרבה מאפליקציות הפינטק שכולנו מכירים. תודה לאלון איתן מ-Fido על ההמלצה!
אם כבר המהדורה הזו בסימן ניוזלטרים טובים יותר, הנה עוד שניים: האחד, Verticalized, עוסק בעסקי תוכנה אנכיים, כלומר כאלה שפונים לשוק מסוים. למשל, Airbnb היא בענף ה-Travel ו-Veeva בענף הפרמצבטיקה (אגב, ידעתם שהיא גייסה בסך הכל7 מיליון דולר עד שהונפקה? כן, כן. וגם ישבה על גבי תשתית סיילספורס עד לאחרונה). אני לא זוכר כיצד הגעתי לניוזלטר הזה, אבל הפוסט הלפני-אחרון שלו על ענף התעופה נכנס די עמוק. מעבר לסקרנות טבעית, אני מניח שהוא יכול לספק רעיונות השקעה לאנשי VC/PE.
הניוזלטר השני הוא של פרופיל טוויטר בשם Secret CFO, שפרץ לתודעה לפני מספר חודשים וזוכה להצלחה מאוד מפתיעה בשביל סוג התוכן הזה (כמעט 70 אלף עוקבים בתוך מספר חודשים. ובואו, זה לא קים קרדשיאן פה).
ממה שהוא שיתף עד כה, מדובר ב-CFO מזה שני עשורים שקיבל את ההזדמנות הראשונה שלו בשנות ה-30 המוקדמות (שלו) ומאז הוא עובד אצל חברות עם לפחות כמה מאות מיליוני דולרים בהכנסות. הכתיבה שלו היא, לעניות דעתי, קרובה לשלמות. יצא לי לקרוא לא מעט אנשי כספים בעשור האחרון, בעיקר בלינקדין השם ישמור, ואני יכול לומר שהוא הדבר האמיתי. כל פוסט בנוי היטב, מחולק לנושאים שהוא יודע לחבר אותם אחד לשני ולהעביר בסוף את הרעיון הכללי שלו. עד כה, כל נושא שהוא נגע בו בניוזלטר היה בול בפוני. מה שכן, כנראה מתאים יותר למי שעובד בחברות של כמה מאות עובדים, פחות לסטארטאפים בשלב מוקדם.
הוובינר בנושא BI ומערכות מידע במחלקות כספים הולך ומתגבש, לפחות בצד הפיתוח העסקי :) שריינתי שני חברים וקולגות שאני מאוד מעריך, דיוויד סוסלי ואבי ישראל, להעביר איתי את הזמן, כשעוד חברים וקולגות צפויים לקחת חלק ויהיו זמינים לשאלות שלכם בדקת הקלדה. בשבוע הבא אלומה ואני נופשים ברמת הגולן אז כמובן שאני מתכנן לעבוד על האג'נדה שם. כרגע בתכנון: הרבה סקרים תוך כדי הוובינר, הרבה זמן ל-Q&A, תקלות סאונד עם דגש על סוסלי צועק "הלו?? שומעים אותי?! איך הסכמתי לח*א הזה??" ופרסום של האג'נדה בגוגל דוקס שבוע מראש עם אפשרות למתן הערות שלכם. הולך להיות כיף! הלינק להרשמה יישלח בתחילת השבוע הבא במסגרת הניוזלטר, הבלוג, טוויטר ומקושרים.
ולסיום: אתם אנשי/נשות כספים עם כמה מאות תנועות בנק מדי חודש ו/או מורכבות בעבודה עם מספר סולקים, ומעסיקים לפחות משרה מלאה בביצוע התאמות? אני מסייע לסטארטאפ שמחפש מועמדים ל-POC, השאירו פרטים כאן ואחבר אליהם.
אחלה שבוע,
ערן