מהדורה 75, והפעם: קריפטו, BaaS, ולשכות שכר

היי לכולם,

  • ניוזלטר שלישי מאז תחילת 2022, אני ממש על הגל! אם לא היינו כבר בחודש יולי.
  • נתחיל בפרק מעולה על קריפטו מאת Cartoon Avatars של לוגאן בארטלט מ-Redpoint, והאמת שכל כך אהבתי אותו שהאזנתי לו פעמיים וגם סיכמתי אותו בטוויטר. ממש בקיצור: זה בעיקר דו שיח בין פרנק רוטמן מ-QED שכבר הוזכר כאן מספר פעמים, וזאק ויינברג (יזם לשעבר, כיום VC). ויינברג לוקח את הגישה הפסימית, רוטמן כביכול על הגדר אבל מאמין שזה יכול לייצר משהו שימושי מתישהו. שניהם מאוד רהוטים ושוחים בחומר המקצועי, פשוט תענוג של האזנה. הפרק אורך 1:40 שעות, אני ממליץ בחום להקשיב לכולו.
  • קצת בהקשר של קריפטו, כי מדי פעם זה טיעון שנזרק לאוויר בהקשר של מטבעות דיגיטליים, מסתבר שלא מעט מדינות השיקו חשבונות בנק דיגיטליים (בהודו זה נקרא UPI) שמנגישים שירותים בנקאיים של P2P בעמלה אפסית. תחשבו על מס"ב שפתוח לצרכנים עם API מתקדם. די מגניב, ותודה לידיד הניוזלטר אלון איתן מ-Fido Bank על ההפניה.
  • אני מאוד נהנה לקרוא לאחרונה על BaaS ולאחרונה אף השקעתי ב-Nilus, שחברה בקטגוריה הזו. BaaS זה ראשי תיבות של Banking as a Service, מונח רחב שבא לתאר חברות שבונות תשתית עבור חברות פינטק ו/או עבור חברות SaaS שרוצות להשיק רכיב פינטק בתוך המוצר שלהן. תחשבו על Workiz שרוצה לאפשר ללקוחות המנעולנים שלה לחייב את הלקוחות שלהם (ועושה זאת באמצעות Stripe Connect, שהוא מוצר BaaSי), או PayEm שמשתמשת ב-Marqueta כדי ליצור כרטיס אשראי וירטואלי בקריאת API. אני חושב שחברת ה-BaaS הישראלית הידועה מכולן היא Unit, שהגיעה לאחרונה לסטטוס יוניקורן.
  • התחום הזה מאוד חם בשנתיים האחרונות. המכפילים קצת הצטמקו לאחרונה (רוחבי בפינטק) והרגולטורים שעד כה העלימו עין מתחילים לבחון אותו, בדיוק העיתוי מבחינתכם לקרוא כמה מאמרים טובים בנושא: דוח מצב האומה על BaaS מלפני כמה ימים, מטעם ה-Fintech Business Weekly (אחלה ניוזלטר); שני פוסטים על תקנות דרבין, שאחראיות על חלק די מכובד מהתעוררות הפינטק של השנים האחרונות, אחד קליל ושני עמוק יותר (מתוך בלוג מעולה של יוצא Cash App). יש עוד מלא, במהדורות הבאות אשתדל לשתף עוד כמה. אגב, לאחרונה עלתה לכותרות חברת Column, שרכשה בנק (!) במעין מיזוג אנכי מסקרן, ואני מניח שאנחנו נראה הרבה מהלכים בסגנון הזה בשנה הקרובה, בין אם אנכיים או אופקיים.
  • באיזה גיל הייתם כשגיליתם ש-Justworks ו-Trinet הן בעצם סוכנויות ביטוח? אצלי זה קרה בגיל 38. כלקוח לשעבר מאוד מרוצה של Justworks (בפרוטאנטקס אנחנו עם Trinet וכרגע אני לא נוגע בזה), סיקרן אותי להציץ ב-S-1 שהם הגישו ומשכו. אני מודה ומתוודה שלא ידעתי ש-90% מההכנסות שלהם (290 מיליון דולר ברבעון הראשון של 2021) הן פרמיות הביטוח שהמעסיקים משלמים ועוברות דרכם, ו-10% מההכנסות הם דמי המנוי החודשיים שהמעסיקים משלמים פר עובד (60-100 דולר לחודש, פר עובד). באופן לא מפתיע, ההכנסות מהסוג הראשון מניבות 5% רווחיות גולמית והסוג השני גבוה יותר אבל עדיין נמוך במונחי טק – 60%, כנראה כי בניגוד לחברות B2SMB רגילות כאן צריך לספק תמיכה שוטפת בלקוחות לכל מיני שאלות וסוגיות ב-50 מדינות שונות.
  • כל זה, בחברה שפועלת בארה"ב בלבד ומועסקים דרכה 130 אלף עובדים. מעניין איך זה נראה עבור לשכות שכר גלובליות, שם דמי המנוי כוללים הכל וגבוהים מהרבה מהמקובל בארה"ב (500 דולר לעובד פר חודש וצפונה מכך).
  • אגב, דרך Trinet, שחקנית וותיקה בהרבה מ-Justworks, מועסקים 350 אלף עובדים והרווחיות הגולמית שלה בסקטור הביטוחים עומדת על 20% (מקור). בראבו Justworks!
  • אגב2, חילן הישראלית (והציבורית), הציגה 28% רווחיות תפעולית במגזר דומה (תוכנה + שירות לשכת שכר, ללא פרמיות ביטוח) ברבעון האחרון (מקור).
  • היי, כשנרשמתם לניוזלטר לא הבטחתי שהכל יהיה מעניין, נכון???
  • במהדורה הבאה אשתף כמה פרקי פודקאסט מעניינים שיצא לי להקשיב להם, שניים מהם אפילו לא על טק! הייתם מאמינים??

אחלה סופש,
ערן

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *