Lessons Learned על שוק העבודה בהיי טק (ובכלל)

הפוסטים הכי פופולריים בבלוג הם ללא ספק אלה שבנושא קריירה. גם שנתיים וחצי מכתיבתו, הפוסט על האם ללמוד ראיית חשבון קיבל למעלה מ-160 תגובות (כולל שלי, אז בעצם למעלה מ-80) ואני מרגיש שהוא, יחד עם הפוסטים האחרים בקטגוריה, מספקים לאנשים בתחילת הקריירה שלהם אינפורמציה שלי לא הייתה בזמנו. זה כיף וממלא בתחושת סיפוק.

בשנים האחרונות התמזל מזלי לקחת חלק פעיל בצמיחה של שתי חברות, מדלן ו-Atera, וגם צפיתי מהצד בחברים / קולגות / סטודנטים עושים את צעדיהם הראשונים בעולם התעסוקה. ניסיתי לסדר לעצמי בראש את התובנות העיקריות מההצלחות והכישלונות של כולם, כולל שלי, ומה שיצא זה הפוסט הזה. אתם תחליטו אם קלעתי או לא, בתגובות.

לפני שנתחיל, דיסקליימרים:

  • הפוסט יותר מדבר לאנשים מהרקע שלי ודומים לי, כלומר כלכלה / חשבונאות / מנהל עסקים / הנדסת תעשייה וניהול / מקצוע רך אחר. המקצועות שהפוסט מכוון אליהם הם כאלה שמצריכים יכולות אנליטיות ברמה כזו או אחרת, כאשר הלימודים מספקים בסיס סביר ואין מסלול קריירה ברור לגמרי, אלא יותר כיוון כללי.
  • הדעות שלי הם תולדה של ניסיוני האישי והניסיון של חבריי – לא המדגם הכי מייצג בעולם, ולא בטוח שרלוונטי למקרה הספציפי שלכם.

אוקיי, אפשר להתחיל.

שיעור ראשון: להתרכז בלרכוש הון אנושי רלוונטי

פעם היה מספיק לדעת אקסל ו-VBA היה משהו מיוחד. היום הרף עלה, והאקדמיה נותרה מאחור, משאירה לכם את המשימה של לרכוש יכולות רלוונטיות לשוק העבודה. להלן הכלים שאני חושב שכדאי ללמוד לפני שיוצאים לחפש עבודה ראשונה / שנייה, בסדר פחות או יותר מחייב.

  1.  Power Query / Tableau / SQL / כלי BI אחר – כמעט כל חברה היום נוהגת לאסוף מגוון נתונים כמעט מהיום הראשון לפעילותה, בין אם בכוונה ובין אם לא. הרי מספיק שהיא מפעילה Zendesk והנתונים מתחילים להיערם, גם אם אין מישהו שמסתכל עליהם. אם אתם רוצים לספק ערך מייד, אתם חייבים לדעת לעבוד עם נתונים, קרי: לעבד אותם, למזג מספר מקורות מידע יחד ולספק תובנות משמעותיות שיעזרו לעסק. מי שיהיה תלוי במחלקת ה-IT שתספק לו טבלה לעוסה היטב שאותה הוא יטען לאקסל ויוציא טבלת פיבוט – יימצא בחיסרון קשה מול מתמודדים אחרים לתפקיד. אישית, אני חושב שכדאי ללמוד כלי עם ממשק כמו Power BI, ולהוסיף על כך שפה כמו פייטון ו/או SQL, כך או כך אתם פשוט חייבים לדעת לעבוד עם נתונים.
  2. Salesforce – כאן ההמלצה היא כבר לא משהו כללי אלא כלי ספציפי שכדאי לכם להכיר. למה? כי היא מספיק גדולה כדי שיהיה מקצוע על שמה וכל התעשייה משתמשת בה. אני מחפש כרגע מנהל/ת פרוייקט עם ידע בסיילספורס ולא צריך לעבוד קשה מדי כדי למצוא מועמדים, אני פשוט מחפש Salesforce Project Manager בלינקדין ומקבל עשרות מועמדים פוטנציאליים, ללמדכם שסיילספורס היא מזמן לא "עוד CRM" אלא מערכת עם אקו סיסטם שלם סביבה, אפילו בארצנו הקטנטונת. למה אני חושב שידע בסיילספורס שולט בענק על כל מערכת אחרת?
    • חברות היי טק עם לקוחות מתחלקות לשני סוגים: לקוחות של סיילספורס ולקוחות עתידיים של סיילספורס.
    • העבודה על סיילספורס היא בית הספר הכי טוב שיש להקמת Back office (לאו דווקא של מכירות). Workflows, בניית אובייקטים וקישור ביניהם, סוגי שדות, חיבור ל-API ועוד – אם בניתם מערכת לתפארת בסיילספורס – כל דבר אחר קטן עליכם, כולל מערכות CRM אחרות.
    • היא מאוד גמישה, לחיוב ולשלילה, ולכן העבודה עליה תלמד אתכם למצוא את דרך המלך שבין עבודה עם ממשק האדמין שלה לפיתוח מיוחד.
    • לרוב אתם תעבדו מול מתכנת סיילספורס (שפת Apex), וכדי שדברים יקרו,יהיה עליכם לפתח יכולות ניהול פרויקט מעולות, לאורך כל הסייקל של הטמעת פיצ'ר – הגדרתו, הדגמתו למתכנת, בדיקתו ב-Sandbox, שחרורו ל-Production, מדידתו וקבלת פידבק מהמשתמשים, שיפורו וחוזר חלילה. אם כבר לנהל פרויקטים, אז עם סיילספורס.
  3. Google Adwords / Facebook Ads – פה אני מניח שלא כולם יסכימו עמי, אבל יש יתרון מובנה למי שהתעסק עם שיווק באינטרנט, ועדיף יחד עם המערכות התומכות כמו Google Analytics, Mixpanel, Google Tag Manager, Mailchimp, Full Story וכו'. בחברות אינטרנט קטנות-בינוניות הרבה סובב סביב מקסום התוצאות שמביאים הקמפיינים בכלים השונים, וסייקל ה"איפטום" הוא משהו שמאוד תורם גם בתפקידים "גדולים" יותר. זה דורש תחקור של הקהל הרלוונטי, הפרחת ניסוי לאוויר, מדידתו, הכנסת שינויים והסקת מסקנות – בדיוק מה שכנראה תעשו עד סוף ימי חייכם בצורה כזו או אחרת, לאו דווקא בשיווק. חוצמזה, לדעתי זה נחמד לדעת מה זה פיקסל, איך צובעים קהלים וכיצד מבצעים A/B Testing.

טיפ אחרון: אם כבר מצאתם משהו שמעניין אתכם ולמדתם אותו, מצאו דרך להתעדכן לגביו. בלוגים, קבוצות פייסבוק, ניוזלטרים, לא חסר.

שיעור שני: להשקיע בטירוף בתפקידי Hands-on בתחילת הדרך

הנחת היסוד שלי בשיעור זה היא שאחת היכולות החשובות בשוק העבודה היא להיות מסוגל להגיע למקום ולהקים בו את המחלקה שלכם. זה משהו שהמון חברות זקוקות לו וזה קורה בשלב הכי כיפי שלהן: שלב הצמיחה. בשנים האחרונות יצא לי לחזות מקרוב באנשים מצליחים יותר ופחות במשימה המאוד-לא-פשוטה הזו של להקים מחלקה, ואני חושב שהצלחתי לזהות את ה-skill המשותף לאלה שהצליחו: עצמאות תפעולית. מה זה בעצם אומר? האם CFO ראשונה בחברה צריכה לדעת לרשום פעולות יומן? האם VP Marketing צריך לדעת לנהל קמפיין Adwords? התשובה, לדעתי, היא שתלוי מה נדרש כדי לוודא שדברים נעשים. במקרה של VP Marketing ראשון בחברה כנראה שכן צריך לדעת להריץ קמפיינים כי עד שתגיע העת לגייס צוות הוא יהיה חייב לספק כמה ניצחונות. במקרה של CFO ראשונה התשובה היא כנראה שלא, אבל רצוי שהיא תדע לבנות לעצמה סביבת BI שתאפשר לה לוודא שהכל מתוקתק. וזה נכון גם לפונקציות אחרות בארגון: VP HR צריכה להיות מגייסת מעולה, וכן הלאה.

השורה התחתונה שלי היא זו: אם תגיעו למקום חדש ויצופה מכם להקים פעילות, אתם תצטרכו לעשות זאת "מלמטה למעלה", ולכן, כדאי לכם לנצל כל דקה של תפקיד Hands-on בהתעמקות והצטיינות במה שאתם עושים. לא כולם עושים זאת, ומה שקורה זה שהבלוף מתגלה די מהר. בנוסף לכך, מניסיוני, רצוי שמנהל ראשון במחלקה כמו כספים / שיווק / אופרציה / מוצר יידע גם להתנהל בצורה עצמאית עם נתונים וכלי SaaS, כאשר כל המרבה הרי זה משובח.

לפני שאני ממשיך, הערת אגב שיושבת לי בראש כבר בערך שנה וכנראה שכאן המקום לחלוק אותה. ייתכן שמי מכם שיראיין לתפקידי מפתח בתחומים שהוא לא מכיר ייצא מנקודת הנחה שאם המועמד "כבר עשה תפקיד דומה" אז מובן מאליו שהוא יצליח גם כאן. לדעתי זו ההנחה הכי מסוכנת שאפשר לקחת כששוכרים לתפקידי מפתח. למה? כי כמעט כולם, בשלב כזה או אחר של הקריירה שלהם, עולים למעלה, לא רק מי שטוב. אם תשמעו על עובדת שהתקדמה לאחר שנתיים לתפקיד של ראש צוות אני מניח שכמוני, סביר שתדמיינו עובדת תותחית שהצטיינה ואז קיבלה את ההזדמנות, וזה אולי נכון, אבל האמת היא שהמון אנשים בינוניים מתקדמים גם כן במעלה ארגונים, אפילו בממלכת ההיי טק. לפעמים זה כי הסטנדרטים במקום העבודה נמוכים אז הם נתפסים כעובדים מצוינים, לפעמים הם הרשימו בראיון והוצנחו לתפקיד מבחוץ, לפעמים כי המנהלת עזבה והם היו שם כדי לתפוס את מקומה ולפעמים זה סתם שילוב של מזל ופרוטקציה. כך או כך, ניסיון בתפקיד דומה הוא ממש לא ערובה לעצמאות תפעולית וחובה עליכם לעשות DD כמה שיותר ממצה בנושא הזה. יצא לי לראיין לא מעט אנשים מוכשרים שעובדים בחברות גדולות כמו מיקרוסופט / גוגל / מקאן אריקסון לתפקיד VP Marketing; אני לא רוצה לומר שגם במקומות המופלאים האלה קיימת בינוניות (קריצה), אבל באופן אישי אני לא יכול לסמוך עליהם שיקימו מחלקה כי אני לא מאמין שהם יידעו לספק ערך עד שתהיה להם מחלקה. מאותה סיבה, כנראה ש-CFO של חטיבה בטבע לא מתאים להיות CFO ראשון בסטארט אפ עם לקוחות. מה לעשות, זו חיה שונה.

שיעור שלישי: להסתכל על חצי הכוס המלאה

אף אחד לא אוהב בכיינים או פסימיים, במיוחד בסטארט אפים, לא רק בגלל שזה מדכדך אלא גם כי זה עלול ממש להזיק למאמץ המשותף. זה בסדר להיות ריאליים, והיי, גם אני לא בדיוק דובון אכפת לי (ראו פוסטים על בבילון, קופיקס, WeWork), אבל שם המשחק צריך להיות חתירה משותפת למטרה. אז בסדר, שיעור הנטישה יכול להיות נמוך יותר וגם היה נחמד אילו אחוז ההמרה של דף הנחיתה היה גבוה יותר – השיפור יבוא מעבודה מאומצת של כולם, לא משיחות קפה דיכאוניות. המסע למציאת ה-Product-Market Fit הוא קשה וסיזיפי, ובלי קשר לכיצד הוא יסתיים, הניסיון שתרכשו יהיה יקר מפז כשתתראיינו לתפקיד הבא שלכם בסטארט אפ. לכן, קחו את הקשיים עם חיוך ותנו בראש כאילו אין מחר (או ילדים).

אה, ועוד משהו. כששואלים אתכם איך הולך בחברה אל תתחילו לפרוט את כל הצרות שלכם. זה משדר חוסר ביטחון, או במידה ואתם בחברה שידועה כחברה מוצלחת – כזיוף.

שיעור רביעי: ליצור רשת מקצועית

תמיד טוב שיש עם מי להתייעץ, אבל זה גדול מכך, זו דרך להישאר מעודכן בכלים חדשים, משרות שנפתחו, לשמוע על מפגשים מקצועיים ואפילו ליצור חברויות שילוו אתכם במהלך הקריירה והלבטים שיהיו לכם במהלכה. בשנים האחרונות נעזרתי עשרות פעמים בקולגות שגם הפכו לחברים (אתם יודעים מי אתם!). הידיעה שיש על מי לסמוך היא מרגיעה, ואני מקווה שהיא הדדית :)

שיעור חמישי: שימו קרם הגנה (די, אין לי יותר. זה משפט מסכם)

הפוסט הזה דוגר לי בראש כבר כמה שנים. בכל פעם שחשבתי שהבנתי משהו על איך להיות עובד / מנהל פרודוקטיבי אמרתי לעצמי "תרשום בצד, אולי ייצא מזה פוסט". כמובן שלא רשמתי, וזו התוצאה :(

יש לכם שיעור משלכם? השאירו אותו בתגובות ותזכו לקארמה טובה.

נ.ב – השקתי ניוזלטר

מרכז הכובד של הבלוג עבר לאחרונה לניוזלטר. מדי מספר שבועות אני שולח ליותר מ-1,000 מנויים ומנויות סיכום קצר של האירועים המעניינים שקרו בעולם הטק, פלוס פרשנות שלי. הירשמו כאן כדי לקבל אותו!

14 תגובות כתיבת תגובה

  1. תודה, פוסט מעולה.
    מחדד ומאשרר תובנות שהתגבשו לי על הנושא בשנים האחרונות.

  2. היי ערן בעבר השארתי כאן הודעה בפוסט של האם כדאי ללמוד ראיית חשבון. שאלתי לגבי איך להגיע לעולם של קרנות הגידור הprivate equity וכו'. אילו כלים, כיוונים לדעתך כדאי לי לעשות כיום כסטודנט שנה ג'. לאילו כיוונים לפנות ללמוד, בכל זאת מדובר בתחום מאוד מצומצם בארץ, וגם אם ניסיתי לפנות לגורמים מהתחום ברשתות כמו לינקדאין לא תמיד יענו לסטודנט.

    אילו קורסים בתחום כדאי ללמוד, איך להכיר את הגורמים.
    אשמח לכל עצה.
    תודה רבה מראש.

    • היי,
      לאו דווקא בסדר מחייב:
      1. לקרוא את הספר של מקינזי
      2. לנסות ולקרוא את רשימת הקריאה של עידו מרוז על משקיעים אגדיים
      3. כשאתה חושב שאתה מוכן, תכתוב תיזת השקעה משלך, אולי שתיים, ושלח לקרנות גידור בארץ. אם יחשבו שאתה כשרוני ישמחו להציע לך משרה.

      בהצלחה!
      ערן

  3. היי ערן,
    קוראים לי ניר, למדתי תואר ראשון בחשבונאות וכלכלה באונ' העברית ואני לומד תואר שני במימון וחשבונאות באונ' ת"א (במקביל אני עושה שנת השלמה). אני עתיד להתמחות עוד חצי שנה במחלקה הכלכלית של סומך חייקין ואני מכוון לעבודה עתידית בשוק ההון. למשל, קרנות private equity, גידור, הון סיכון, בנקאות השקעות , חתמות או משהו בכיוון הזה.

    אני מאוד אוהב לקרוא את הכתבות שלך באתר CFO DESK ואני באמת מאמין שהתחום של החשבונאות הולך בצעדי ענק לעבודה עם תוכנות כגון POWER BI PYTHON R SQL ואין ספק שבמשרה עתידית בין אם בשוק ההון ובין אם במקום אחר רואה החשבון יידרש להבנה מעמיקה של עבודה עם מסדי נתונים, כריית טקסק ורשומות, שימוש בכלים סטטיסטיים מתקדמים ובכלל שימוש נרחב יותר בתוכנות הנ"ל.

    כיום, אני עובד במחלקת מיסים של פירמת עורכי דין גדולה וככל שאני נחשף לתחום המשפטי אני מבין שיש חשיבות גבוהה להבנה משפטית (בהבנה משפטית הכוונה להיות עו"ד) בשוק ההון.

    אני עובר על פרופילים רבים של מנהלים בכירים בשוק בבון וביניהם, מנהלי קרנות פרייבט אקוויטי, חתמים, מנהלי קרנות הון סיכון ובנקאי השקעות למיניהם ושמתי לב כי הדור הצעיר במקומות הללו היום הם בעיקר עו"ד רו"ח..

    עניין אותי לדעת מהיכרותך את הנושא, כמה חשיבות יש לעו"ד רו"ח בתחומים שציינתי. בהינתן העובדה שאני רוצה להתפתח בכיוון שוק ההון באחד מן התחומים שציינתי.

    בברכה,
    ניר

    • היי,
      אני לא בטוח שידע משפטי הוא נותן יתרון דרמטי לפעילים בשוק ההון, למה אתה חושב זאת? גם ככה לכל בית השקעות יש יועצים משפטיים או עורכי דין Corporate בריטיינר.
      אעבור על התפקידים שמנית אחד-אחד ואשתף את דעתי.
      לגבי חתמים, זה נכון שרבים מהם למדו משפטים/מנהל עסקים אבל הם קודם כל אנשי מכירות מעולים, השאר זה תוספת נחמדה. חלק מהם בכלל לא למדו וגם מי שכן לא בדיוק מצטיין דיקאן. אני לא אומר זאת מתוך זלזול, פשוט כדי להצליח כחתם נדרש סט כישורים אחר.
      אצל בנקאי השקעות זה טיפה שונה, כי המבחנים בגולדמן וכו' הם קשים, ואכן ידע חשבונאי/משפטי יכול לסייע מאוד, אבל גם כאן מי שמגיע לפסגה הוא לרוב "איש של אנשים" לפני הכל (כמו בכל המקצועות שהם Customer Facing).
      לגבי צד האנליזה של בתי השקעות / בנקי השקעות / קרנות גידור / פרייבט אקוויטי, כמובן שידע חשבונאי מאוד עוזר, לדעתי זה התואר שיכול לעזור הכי הרבה. משפטי פחות.

      זו דעתי האישית, היא לא מהווה המלצה מסוג כלשהו, והיא מבוססת על היכרות לא-הכי-מעמיקה עם שוק ההון והפעילים בו שיצא לי לפגוש במרוצת השנים.

      בהצלחה!
      ערן

  4. שלום ערן,
    קודם כל אני רוצה לומר לך שאני קורא את הבלוג שלך כבר תקופה ארוכה וכל כתבה יותר מעניינת מקודמתה ויותר מכך הספר שלך על הערכות שווי כתוב בצורה מעולה ואתו למדתי במהלך התואר בקורס ניתוח דוחות והערכות שווי.
    אני בן 27, סיימתי לפניי שנה תואר ראשון בכלכלה וניהול בהתמחות מימון. במהלך התואר עבדתי בבנק הפועלים, אחריי התואר עבדתי בתור בק אופיס בבית השקעות ולאחר מכן התחלתי לעבוד בחברת ייעוץ כלכלי עד לא מזמן. לפניי שהתחלתי לעבוד בחברת ייעוץ המטרה שלי הייתה לעבוד שנתיים בחברת ייעוץ ומשם להמשיך לקרן כלשהי/בנקאות השקעות/גוף השקעתי רציני או לתפקידים בחברה בתור שיווק/פיתוח עסקי/ניהול מוצר. בהתחלה העבודה נשמעה לי מאוד מעניינת והייתי בטוח שאני אצבור ידע פיננסי משמעותי שייתן לי מינוף להרבה תפקידים בהמשך אבל מהר מאוד שמתי לב שכל העבודות שהחברה עושה הן סוג של עבודות דחק לצרכי דוחות ומס וקצת גיוסי הון. עושים בגדול מה שהלקוח מבקש, מגיעים למספר ידוע מראש או בערך למספר שידוע מראש, הרבה מאוד כתיבה והכנת מצגות ובלי ניתוחים כלכליים או חשיבה אין הסקת מסקנות ובקיצור זה בעצם עריכה פיננסית. בנוסף עובדים בממוצע 11 שעות ביום בשביל שכר שאתה יודע אותו. שמתי לב שהרבה בוגרי כלכלה הולכים להייטק לתפקידים של אנליסט SQL או מפתחי BI וגם לתפקידי שיווק/פיתוח עסקי והחלטתי להירשם לקורס BI וכרגע אני באמצע הקורס. אני רוצה לציין שאני כן אדם ריאלי, למדתי בתיכון 5 יח' מתמטיקה אנגלית ומדמח , יש לי חשיבה לוגית ולא הלכתי למדעים מדויקים בגלל חוסר עניין וכי יותר נמשכתי לעולמות כספיים/עסקיים. אני כרגע נמצא בצומת דרכים ואני יותר מאשמח לשמוע את עצתך או דעתך הכנה. מצד אחד אני כן אוהב את העולם הכלכלי, מאוד אהבתי את הקורסים בתואר ואני מאוד מעורב במה שקורה בכלכלה אבל אני מרגיש שאין לי יותר מידי איך לבטא את זה ושהמקומות היחידים שבאמת נדרשים לניתוחים כלכליים מורכבים אם בכלל זה רק מחלקות אקויטי במוסדיים או קרנות. רציתי לדעת אם לדעתך יש לי סיכוי להגיע לשם ואם זה זוהר כמו שאני חושב ומה דעתך על העולמות הספציפיים האלה (קרנות/בנקאות השקעות)? מצד שני אני שוקל אם ללכת להייטק לתפקידי דאטה אנליסט/bi או לתפקידים התחלתיים של שיווק/פיתוח עסקי ומשם לצמוח (הייתי קצין בצבא ואני חושב שיש לי את היכולות הבין אישיות לתפקידי שיווק/Bd) כמובן שהסיבה למעבר להייטק זה בגלל שכר יותר גבוה ותנאים יותר טובים וגם עניין כי אני חושב שכשלוקחים חלק מארגון יצרני שעושה משהו אמיתי אתה מרגיש חלק ממשהו גדול ולא רק מייעץ. עם זאת, זה שונה ממה שלמדתי שלוש שנים וגם מצריך שינוי מחשבה בנוגע לעיסוק שהוא שונה ממה שחשבתי שאעשה. לסיכום אני מתלבט אם להמשיך להישאר בתחום הפיננסי ולמצוא משרות סקסיות עבור שכר הולם או שאני צעיר מספיק ואני צריך להיכנס להייטק כמה שיותר מהר ולקוות לטוב. אשמח לתשובתך הכנה.

    • היי נדב,
      הכיוון שלך נראה נכון. תתחיל כBusiness Analyst בסטארט אפ או חברה ומשם או שתמשיך למשהו תפעולי או לצד הטכני יותר של BI ותשתיות. בכל אופן, כמו בכל דבר, כדי להתקדם תצטרך להיות ממש טוב. כאנליסט עסקי, זה אומר לא רק SQL אלא גם R או פייטון וכמובן יחסי אנוש מעולים כשעובדים עם הצד העסקי. כאנליסט BI צריך לא רק להכיר מערכות ויזואליזציה כמו Power BI או טאבלו, אלא גם לדעת לכתוב קוד, לעבוד עם מערכות כמו AirFlow, Git וכו', וזה די דומה לתכנות בקטע הזה.

      בהצלחה!
      ערן

  5. תודה רבה לך ערן על התגובה!
    אודה לך אם תוכל גם להתייחס לתחומים הפיננסיים שציינתי כמו קרנות/בנקאות השקעות/מחלקות אקוuיטי במוסדיים, האם באמת העבודה שם מעניינת והשכר מתגמל? או שגם שם רוב העבודה הנה הכנת מצגת וגיוס משקיעים ופחות דגש על הצד הכלכלי? והכי חשוב.. עד כמה קשה להגיע לשם?

    • היי,
      אני פחות מכיר מוסדות פיננסים. בנקאות השקעות בפירמות הגדולות זה נהדר אם סגנון החיים הזה מתאים לך (5 שנים ראשונות אין לך יום ואין לילה, אחר כך זה משתפר. שכר גבוה של 40+). כמובן שגם שם הרבה זה הכנת מצגות, הם הרי באים למכור עסקה. לפירמות הגדולות מאוד קשה להתקבל, הם משלמים הרבה ולכן דורשים מועמדים מעולים (סטייל מקינזי, BCG וכו').

      ערן

  6. ערן תודה.
    יש לך המלצות מאיפה כדאי ללמוד POWER BI ו-SQL ברמה הבסיסית לפחות?

    • היי, לגבי Power BI בזמנו המלצתי על הספר M is for Data Monkey – אבל המערכת מתעדכנת כל כך מהר שהייתי כנראה הולך על קורס אונליין של המחברים של הספר הזה.
      לגבי SQL אין לי מושג, זו שפה קלה ויש המון מקומות שמלמדים אותה.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *